Hav altid din egen genanvendelige vandflaske med.


TorsdagsTip til en bæredygtig hverdag 2

Synes du også, det kan være svært at leve bæredygtigt? Hvad er bæredygtighed overhovedet, og hvad kan du selv gøre for at leve mere bæredygtigt?

Nogle torsdage vil du her på bloggen kunne finde et tip til, hvordan du gør din hverdag mere bæredygtig. Nogle gange er det små ændringer, der er lette at implementere, og andre gange er det større tiltag, der vil kræve noget mere af dig.

I dette TorsdagsTip til en bæredygtig hverdag 2 og fælles for alle tip er, at de hjælper dig til at tænke over bæredygtighed og giver inspiration. Senere vil der komme mere faglige artikler om emnet, hvor vi går i dybden med udtrykket bæredygtighed, og hvad det egentlig dækker over.

Du er velkommen til at dele dine egne tip i kommentarfeltet. Så hjælper du andre og lægger måske endda op til en spændende diskussion.

Hvorfor er TorsdagsTip til en bæredygtig hverdag 2 vigtig:

Denne uges tip er igen et af dem, du har hørt mange gange før. Nej nej, du må ikke købe vand på flaske, men hvorfor er det egentlig?

  1. Flaskevand udleder 900 gange så meget CO2 som postevand
  2. En enkelt vandflaske gør da ikke noget…. vel?
  3. Hvordan mindsker vi plastik i naturen?
  4. Hvad skal jeg gøre?
  5. Kan jeg ikke bare genbruge min vandflaske fra tanken?

Flaskevand udleder 900 gange så meget CO2 som postevand

Når du køber to flasker vand på tanken, i kiosken eller et tredje sted, belaster du klimaet lige så meget, som havde du kørt 1 kilometer i bil. Det lyder måske ikke af så meget, men det svarer til 216.200.000 km bilkørsel, der årligt kunne have være sparet – bare i Danmark.

Flaskevand udleder 900 gange så meget CO2 som postevand, og det er som regel det samme vand, der i virkeligheden bliver drukket. Mange mennesker forbinder flaskevand med renere vand, og det er også tilfældet i andre lande. I Danmark er kvaliteten af drikkevand dog næsten altid højere, og der stilles endda skrappere krav til postevand end der gøres til flaskevand.

En enkelt vandflaske gør da ikke noget…. vel?

Selve emballagen på flaskevandet, altså plastikken, er generelt et stort problem. Vi tillader os lige at gentage en linje fra sidste indlæg ”TorsdagsTip til en bæredygtig hverdag #1”: Mængden af plast i verdenshavene forventes at blive fordoblet over de næste 10 år, hvis vi fortsætter som nu. Det betyder, at der i år 2050 vil være mere plastik end fisk i vores verdenshave.

En enkelt plastikflaske fra eller til virker ikke som det store problem, men problemet opstår, når alle tænker sådan. Således blev der mandag morgen smidt 450 tons plastik i naturen i USA, mens alle tænkte: ”En enkelt flaske gør jo ikke den store forskel”, som satiremediet The Onion skriver. Selvom artiklen fra The Onion er satire, har de fat i noget.

Når plastik kommer i kontakt med vand, vind, varme og UV-stråler, bliver mange plasttyper nedbrudt til mindre dele, men der går meget lang tid, før alle de små dele er væk. Langt de fleste plastiktyper er ikke bionedbrydelige, så en enkelt plastikflaske tager ca. 500 år om at nedbrydes i naturen. Det er også derfor, du kan se øer af plastik i verdenshavene, der er op mod 15 gange større end Danmark.

 

torsdagstip til en bæredygtig hverdag 2 - vandflasker i net

 

Hvordan mindsker vi plastik i naturen?

Det er enormt svært at komme af med det plastik, der er endt i naturen. Det anslås at omkring 80 % af plastikken i havet ligger på bunden. Derfor giver det mening ‘at slå til’ inden plastikken overhovedet havner i naturen og havene.

Generelt kan man sige, at vores forbrug af produkter og mad er forbundet til mængden af affald. Jo mere vi forbruger, jo mere affald skaber vi. Derfor er det en god ide at skære ned på forbruget af mad og drikke generelt (eller evt. producere noget selv) og i særdeleshed skære ned på forbruget af emballage.

I 2008 var der en europæisk undersøgelse, der viste de forskellige lande i nordens holdning til affald i naturen. Over 80% af danskerne i undersøgelsen mente, at det aldrig kan undskyldes at smide skrald i naturen, men i både Finland og Sverige svarede kun 50 % det samme. Der er altså også brug for en række initiativer, der kan hjælpe folk med at ændre holdning. Og her kan du faktisk være med til at gøre en forskel.

Når du viser andre, at du går op i miljøet, og hvordan du håndterer dit affald, er du en inspiration for andre. Du kommer måske endda til at tale med dem om problemet og får på den måde sat fokus på det.

 

torsdagstip til en bæredygtig hverdag 2 - hånd med vand

 

Hvad skal jeg gøre?

Alt det her med affald i naturen og det at mindske plastik i verdenshavene er selvfølgelig kun relevant, hvis man faktisk køber en vandflaske, som man på et tidspunkt skal skille sig af med. Hvis du gør det, er det vigtigt at aflevere flasken til genanvendelse det rette sted. Det er vi heldigvis gode til i Danmark, da vi som bekendt betaler pant for vores flasker og dåser og derfor har et stort incitament til at levere dem tilbage igen.

Det bedste du kan gøre er dog helt at lade være med at købe flasken til at starte med. Køb en god genanvendelig vandflaske, du kan holde ud at se på og bruge hver dag, og hav den så med dig hvorend du går. Du kan f.eks. kigge på disse vandflasker:

  • Kleen Kanteen drikkedunk i stål og bæredygtig bambus. (Ingen skadelige kemi, enkelt design, livstidsgaranti, holdbar, letvægt)
  • Dopper Original drikkedunk der både er en drikkedunk og drikkekop i én. (Fri for BPA, phtalater og PVC, tåler opvaskemaskine, Cradle to Cradle certifcering)
  • Retap drikkeflaske i glas. Velegnet til karaffel eller hjemmebrug.. (Livstidsgaranti på glasset, tåler opvaskemaskine, kan lække, uden gevind og kanter hvor bakterier ophober sig)
  • Eau Good drikkedunk i glas med aktivt kul, der renser vandet. (Uden BPA, ftalater og tungmetaller, aktivt kul der renser vandet)

Kan jeg ikke bare genbruge min vandflaske fra tanken?

Det kan du i princippet godt. Der findes mange myter, artikler og holdninger om og til, hvorvidt det er usundt eller ej at genbruge sin vandflaske. Det kan være svært at navigere i. Men det korte svar er altså, at du godt kan genbruge din vandflaske.

Så længe du bruger flasken til det, den er købt til – i dette tilfælde vand, vasker den godt mellem hver brug og undlader at lægge den i solen, kan du sagtens bruge den nogle gange. Den mest holdbare løsning er dog, at du køber en vandflaske specielt til formålet, da du derved undgår at skulle skille dig af med mere plastik end højst nødvendigt.

Du kan læse mere om genbrug af vandflaske flere gange her.

 

torsdagstip til en bæredygtig hverdag 2 - vandflaske

 

TorsdagsTip til en bæredygtig hverdag 2 – ugens gode råd:

Undgå at købe vand på flaske. Hav altid din egen vandflaske med – overalt.


Kilder:

Hele verden i skole
Norden i skole
Videnskab.dk

Pssst… Læs her, hvorfor TorsdagsTip til en bæredygtig hverdag 2 er et vigtigt tip:

 

 

©Noordinary.dk – Bæredygtig Blog

Del dine tanker

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få rabat på dit første køb.

INDTAST DIN EMAIL OG FÅ

10% RABAT

Vær den første til at få viden om vores
unikke produkter og særlige rabatter.