Tag din egen pose med når du handler.
Også når du shopper sko og tøj.


TorsdagsTip til en bæredygtig hverdag 1

Synes du også, det kan være svært at leve bæredygtigt? Hvad er bæredygtighed overhovedet, og hvad kan du selv gøre for at leve mere bæredygtigt?

Nogle torsdage vil du her på bloggen kunne finde et tip til, hvordan du gør din hverdag mere bæredygtig. Nogle gange er det små ændringer, der er lette at implementere, og andre gange er det større tiltag, der vil kræve noget mere af dig.

I dette TorsdagsTip til en bæredygtig hverdag 1 og fælles for alle tip er, at de hjælper dig til at tænke over bæredygtighed og giver inspiration. Senere vil der komme mere faglige artikler om emnet, hvor vi går i dybden med udtrykket bæredygtighed, og hvad det egentlig dækker over.

Du er velkommen til at dele dine egne tip i kommentarfeltet. Så hjælper du andre og lægger måske endda op til en spændende diskussion.

Hvorfor er TorsdagsTip til en bæredygtig hverdag 1 vigtig:

  1. Plastikforurening på verdensplan
  2. Er det så slemt at bruge plastikposer?
  3. Det bedste alternativ til plastikposen

Plastikforurening på verdensplan

Ugens tip er lidt af en no-brainer, og de fleste har både hørt det før og gør det allerede. Alligevel er det et tip, der er værd at nævne.

Danskerne bruger ca. 460 mio. plastbæreposer om året. Det svarer til ca. 85 poser pr. dansker pr. år. Ifølge den seneste forskning af Jenna Jambeck fra University of Georgia, udledes der hvert år omkring 8 mio. tons affald i verdenshavene. Selv om vi her i Danmark ikke har for vane at smide vores plastikposer i naturen, er det et stort problem på verdensplan, når plastikposer havner i f.eks. havene. Mængden af plast i verdenshavene forventes at blive fordoblet over de næste 10 år, hvis vi fortsætter som nu. Det betyder, at der i år 2050 vil være mere plastik end fisk i vores verdenshave. Den lader vi lige stå.

Kan du så gøre noget ved det, tænker du måske? Nej, selvfølgelig er det ikke dig alene, der kommer til at redde verdenshavene, men du kan alligevel have stor indflydelse. Hvis du tager stilling og ændrer din adfærd, er der andre i din omgangskreds, der vil lægge mærke til det. Måske kommer der samtaler ud af din lille ændring, som kan føre til at andre også ændrer noget. Det handler om, at vi alle tager stilling og gør, hvad vi kan. Sammen kan vi meget mere, end vi tror.

 

TorsdagsTip til en bæredygtig hverdag 1 - plastik i havet

 

Er det så slemt at bruge plastikposer?

Faktisk er plastikposen ikke så slem. I Danmark har vi plastikposer i høj kvalitet, som sagtens kan bruges mange gange. Der er som bekendt afgifter på vores poser, så de fleste føler en forpligtelse til at genbruge posen, da de har betalt ‘mange’ penge for den.

Som regel ender en plastikpose sit liv som skraldepose og havner derefter i forbrændingsanlægget, hvor den omdannes til el og varme. En enkelt plastikpose giver strøm til en 60W pære i en time. En plastikpose er først et reelt problem, når den ender det forkerte sted.

Det bedste alternativ til plastikposen

Det bedste alternativ til den traditionelle plastikpose fra butikkerne er, nok lidt overraskende, ikke den ellers så velkendte mulepose i bomuld. Bomuldsposen er god, bevares, men det kræver at du bruger den 131 gange, før den er bedre en plastikpose, der kun bruges én gang. Det er nok de færreste, der kan prale af det – eller som tæller, for den sags skyld. Bomuldsposen kan også risikere at skulle vaskes, og så går det rigtig stærkt i den forkerte retning.

Det bedste alternativ til den traditionelle plastikpose er en bærepose af fiberforstærket polyethylen-plast (PE). Den skal ikke vaskes, kan tørres med en fugtig klud, og den kan bruges igen og igen. Poserne kan efterhånden købes i mange supermarkeder, og nogle findes endda i en genbrugsversion. Undersøgelser viser, at efter kun 4 gange genbrug er denne pose alle andre alternativer overlegen.

TorsdagsTip til en bæredygtig hverdag 1 - bærepose af fiberforstærket polyethylen-plast

 

Den store ulempe ved at skulle have sin egen pose med er som antydet, at du skal huske at tage din egen pose med. Det er kun få mennesker, der konsekvent har en pose liggende i tasken til uforudsete indkøb. Mange er gode til at huske posen, når de skal ned at handle, men det er den anden vane, vi skal have lavet om.

TorsdagsTip til en bæredygtig hverdag 1 – ugens gode råd:

Køb en fiberforstærket genbrugspose og hav den altid liggende i din taske.
Sig nej tak til plastikposer – i alle butikker. 


Kilder:

Plasticchange
plast.dk
The New Plastics Economy – Rethinking the future of plastics

Pssst… Læs her, hvorfor TorsdagsTip til en bæredygtig hverdag 1 er et vigtigt tip:

  1. Plastforurening på verdensplan
  2. Er det så slemt at bruge plastikposer?
  3. Det bedste alternativ til plastikposen

 

©Noordinary.dk – Bæredygtig Blog

Del dine tanker

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få rabat på dit første køb.

INDTAST DIN EMAIL OG FÅ

10% RABAT

Vær den første til at få viden om vores
unikke produkter og særlige rabatter.